Kemencés papucs:
Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 cs. szárított élesztő, 3 dl langyos tej, 10 dkg margarin, 10 dkg reszelt sajt, 4-5 kávéskanál só, 1 ek. cukor, 1 dl tejföl, 2 egész tojás, kevés olaj, 1 tojásfehérje (a tetejére).
Sajtkrémes töltelék: 2 dl tejföl, 1-2 tojás sárgája, 15 dkg reszelt sajt, pici só, fehér bors.
Pizzakrémes töltelék: 1 nagy fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-2 paprika és paradicsom, felvágott, szalonna, kolbász, paradicsomlé, fűszerek, kevés olaj. A hozzávalókat felaprítjuk, fűszerezzük, összefőzzük.
A lisztet kimérjük egy tálba, belerakjuk a sót, a cukrot, az élesztőt, összekeverjük, elmorzsoljuk benne a lágy margarint, beletesszük a tojásokat, a tejfölt, a sajtot és a tejet, ruganyos tésztát gyúrunk. Kevés olajat "belemaszírozunk", majd pihentetjük kb. fél órát. Utána kettéválasztjuk a tésztát, kinyújtjuk vékonyra és 8-10 cm átmérőjű szaggatóval (az enyém ételtároló volt) kiszaggatjuk. Teáskanálnyi tölteléket teszünk rájunk, félbehajtjuk, és villával körbenyomkodjuk a szélét. Megkenjük tojás fehérjével, tehetünk rá reszelt sajtot, köménymagot, stb. Nem előmelegített sütőben sütjük (mert még ott is kel). Jó étvágyat hozzá!!!
Megjegyzem, nekem ez az egyik kedvenc kelt tésztás receptem, nemcsak azért mert finom, hanem mert jól is néz ki :D ! Frissen a legjobb! Megyek is, és eszem párat!
Kattints arra a képre, amelyiket nagyobb méretben szeretnél megnézni!
|